Aktivisterna reste till skolan för att tillsammans med drygt 20 elever kräva att skolan ska anställa en döv biträdande rektor. Nu är aktivisterna anmälda för olaga intrång. FOTO: TOMAS KOLD

Elev på Östervångsskolan: Positivt att aktionen väckte reaktioner

I måndags ägde en aktion rum på Östervångsskolan. Då deltog fyra vuxna aktivister och drygt 20 elever. De protesterade mot att skolan inte valt att anställa den döva sökanden som biträdande rektor och krävde att minst 51 procent döva skulle vara med i rekryteringsprocessen och att skolledningen skulle ha dövkompetens. Enligt skolan var rekryteringsprocessen inte över och ingen av de sökande var bortvald. 
Polisen kom till skolan sent på eftermiddagen och förde bort aktivisterna som var fastkedjade vid trappan. Skolan anmälde dem för olaga intrång. En förundersökning är inledd, uppger polisen för Sydsvenskan

En elev berättar för DT att en mindre elevstrejk också genomfördes efter lunch i tisdags. Cirka 10 elever var med då. De var inte nöjda med rektorns svar på deras frågor om rekryteringsprocessen på tisdagsmorgonen. Flera av de strejkande eleverna återgick dock till sina lektioner på eftermiddagen. Rektorn har lovat att ha fortsatt dialog med eleverna. 
  – Vi är ute och pratar med klasser och enskilda elever, säger rektor Ann Holmström till Sydsvenskan
  Eleven säger till DT att det är positivt att aktionen i måndags lett till reaktioner i media och sociala medier och väckt debatt. 
  Läs mer om aktionen från i måndags här

Niclas Martinsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad 2016-04-07
Uppdaterad 2016-04-07