2020-11-05

Boktips: “Överlevarna”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Överlevarna”.

Boken startar med tre bröder som åker tillbaka till sitt barndoms torp för att uppfylla sin mors sista önskan, att sprida hennes aska där. Men allt går snett från början och historien börjar med ett slagsmål mellan två av bröderna.

Historien berättas baklänges och boken börjar med slutet, slagsmålet, och går sedan kapitel för kapitel bakåt i tiden. Boken utspelas både i nutid och dåtid.

Vi får ta del av olika situationer under uppväxten, bland annat när bröderna tillbringar sina barndomssomrar vid torpet med familjen. Familjen är isolerade vid sitt sommarställe, det finns inga grannar i närheten. Bröderna suktar efter föräldrarnas kärlek och uppmärksamhet, men föräldrarna lämnar dem i stort sett vind för våg och är mer intresserade av flaskan vilket bland annat leder till en tragisk händelse ute i skogen.

Anledningarna till deras trasiga relation och djupa sår idag kan spåras till deras uppväxt, hur påverkas en syskonrelation när föräldrarnas kärlek och uppmärksamhet inte räcker till alla?

Boken är välskriven och innehåller mycket smärta och mörker med många hemligheter som kommer upp till ytan hos bröderna.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten.

Författare: Alex Schulman

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2020-11-05