Niclas Martinsson

Niclas Martinsson

Den 27 februari klockan 10-12 anordnar Synskadades Riksförbund (SRF) en manifestation på Mynttorget i Stockholm. SDR deltar också i den. Manifestationen är en protest mot regeringens planer att ersätta handikappersättningen med merkostnadsersättningen. Istället föreslås en individuell bedömning av den enskilda personens merkostnader och hjälpbehov. SDR har startat en namninsamling som pågår fram till den 26 februari. Ordförande Åsa Henningsson säger på SDR:s Facebook-sida att hon hoppas att många gör henne sällskap på torget. Hon ska där lämna över namnen till socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

tisdag, 30 januari 2018 15:21

Kanal 5 direkttextar under vinter-OS

Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang nalkas. Kanal 5 meddelade i dag att de under perioden 9-26 februari kommer att direkttexta cirka 12 timmar per dygn i samband med direktsändningarna av de största evenemangen, svenska medaljjakterna och dagliga OS-magasinen. Text-tv-sidan är 199.
En av de som jublar över kanalens beslut är HRF:s ordförande, Mattias Lundekvam. På Twitter skriver han "Mycket positivt!". 

I går beslöt FN:s generalförsamling att den 23 september blir en internationell dag för teckenspråk. World Federation of the Deaf (WFD) jublar över beslutet. WFD:s ordförande, Colin Allen, säger i den här videon: ”I denna resolution erkänns vikten av att teckenspråk och att tjänster på teckenspråk ska vara tillgängliga för döva så tidigt som möjligt”.
Den internationella teckenspråksdagen firas årligen med start den 23 september nästa år och blir en del av den internationella dövveckan. Anledningen till datumet är att WFD bildades den 23 september 1951.

måndag, 11 december 2017 13:28

Danska Dövas TV får fortsätta 2018

Dövefilm, Danmarks svar på SVT Teckenspråk, riskerade att läggas ner nästa år. Anledningen var att regeringen i höstas föreslog att Dövefilm skulle förlora hela sitt anslag på 7,2 miljoner kronor. Teckenspråkiga tv-tittare hänvisades istället till teckenspråkstolkade tv-program.
Förslaget väckte kraftig kritik från danska dövförbundet, DDL, och andra organisationer. Även den politiska oppositionen ställde sig frågande till förslaget. I fredags kväll meddelade regeringen sitt slutliga budgetförslag för nästa år. Förslaget om Dövefilms framtid togs tillbaka. Därmed kan Dövefilm få fortsatt statsbidrag, som dock minskar lite för varje år fram till år 2021.
DDL jublar över beskedet och de 21 medarbetare som blivit uppsagda från Dövefilm kommer att återanställas. Läs mer här.